Penyelidikan & tesis : "the power of determination" - Othman Talib (MPW S Rich, 2015)
Naskah ini adalah himpunan pengalaman penulis yang telah berinteraksi dengan ribuan pelajar pascasiswazah serta penyelidik muda dalam dan luar negara. Buku ini mengandungi tajuk-tajuk kecil yang mungkin tidak pernah ditulis dalam mana-mana buku, apatah lagi untuk dibincangkan secara terbuka. Tajuk yang sebahagiannya membawa idea "menyongsang arus" bertujuan untuk membuka mata penyelidik muda akan kewujudan pelbagai persepsi yang kurang tepat terhadap perjalanan membuat kajian dan penulisan tesis sehingga mengundang kekeliruan yang bukan sedikit.