Pencirian dan potensi dolomit Perlis sebagai pengisian dalam produk komposit termoset - Mohd Nazry Bin Salleh
Objektif utama projek penyelidikan ini adalah untuk mengkaji ciri-ciri dolomit di negeri Perlis dengan melakukan analisis saiz partikel, kajian morfologi menggunakan SEM, kajian mineralogi menggunakan XRD, analisis komposisi kimia menggunakan XRF, analisis terma dan analisis sifat-sifat fizikal dolomit iaitu ujian ketumpatan pukal, ujian keliangan dan ujian kandungan kelembapan. Projek penyelidikan ini juga melibatkan penggunaan dolomit Perlis sebagai pengisi di dalam penghasilan marmar komposit. Potensi dolomit Perlis sebagai pengisi ini dilihat dari segi kajian morfologi menggunakan SEM, kajian sifat-sifat mekanikal seperti ujian hentaman, ujian pelenturan dan ujian tegangan serta penentuan peratus pengisi dan kandungan keliangan melalui kaedah pembakaran dalam relau. Dalam projek penyelidikan ini, penggunaan dolomit sebagai pengisi mineral di dalam marmar merupakan satu kajian yang masih baru, yang mana belum ada lagi kajian mengenai penggunaannya di dalam produk marmar yang telah dilaporkan oleh para penyelidik.