Siapa salah - Rau, B. N.
Salim hidup mewah bersama isterinya Aminah dan anak mereka Jamil di sebuah rumah besar di Kuala Lumpur. Orang gaji mereka, Yatimah mempunyai seorang anak perempuan bernama Noorma. Jamil dan Noorma berkawan baik hingga akhirnya mereka jatuh cinta. Pada suatu hari, Jamil sakit kepala dan Noorma datang memicit kepala Jamil di dalam biliknya. Apabila Salim masuk ke dalam bilik itu, dia terperanjat melihat Noorma dan Jamil berdua-duaan. Salim begitu marah dengan perbuatan Noorma lalu menghalau dia dan ibunya dari rumah itu. Jamil kemudiannya mengambil keputusan untuk meninggalkan kehidupan mewahnya dan pergi mencari Noorma. Mereka berkahwin dan hidup bahagia walaupun Jamil cuma bekerja sebagai pelukis. Setelah Noorma melahirkan anak, ibunya Yatimah pula telah meninggal dunia dan Jamil terpaksa bekerja keras untuk menyara keluarganya. Akibat terlalu menumpukan perhatian yang berlebihan kepada kerjanya, mata Jamil semakin rabun dan akhirnya tidak dapat melihat. Keadaan itu memaksa Noorma bekerja sebagai pelayan di sebuah kedai kopi. Noorma sering diganggu oleh Salleh yang sering datang ke kedai itu. Pada suatu hari, Salleh cuba mencabul kehormatan Noorma dan mereka bergelut hingga memaksa Noorma mempertahankan dirinya dengan sedaya upaya. Akibatnya Salleh mati terbunuh setelah dipukul dengan seterika elektrik. Nasib Noorma kini berada di tangan hakim yang arif.